Mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness is simpelweg bewust aandacht hebben voor de ervaring die je op dit (en dit) moment hebt, of die ervaring nu positief of negatief is.

Dat klinkt eenvoudig, maar is nog niet zo gemakkelijk. In de gejaagdheid van ons bestaan is het soms best moeilijk aandachtig te zijn, en leven we ons leven voor een groot deel op de automatische piloot. We zijn misschien geneigd negatieve ervaringen weg te stoppen of te ontkennen. Jammergenoeg beinvloeden die ervaringen ons gedrag, onze emoties, en onze lichamelijke toestand dan alsnog wel, op een onbewuste en automatisch manier. Of vaak missen we positieve aspecten van ons leven, omdat we er geen aandacht voor hebben.

In de training leer je stap voor stap, door te oefenen, om meer aandacht te hebben voor het hier en nu, en elke ervaring te nemen zoals die is  – om meer mindful te zijn. Aandacht hebben voor een ervaring geeft meer keuze hoe te reageren op de ervaring. Door mindfulness verdwijnen lastige zaken niet als sneeuw voor de zon, maar mindfulness helpt je om anders om te gaan met stress, piekeren, en moeilijkheden. En dat kan heel wat rust geven, in het hoofd, in je lijf, en in relaties met anderen.

Meer uitgebreide informatie over mindfulness kun je bijvoorbeeld hier vinden. Maar bedenk: ook al lees je een hele boekenkast vol over pianospelen, als je niet oefent zul je nooit leren pianospelen. Voor mindfulness geldt hetzelfde.